Μεγάλο Παζάρι και άλλα καλλιτεχνικά έργα στην Έκθεση τελειοφοίτων της ΑΣΚΤ

Στον εξωτερικό χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είχε στηθεί ένα μεγάλο παζάρι.

Η ιδέα ήταν του τελειόφοιτου Αριστείδη Πετρόπουλου, που παρουσίαζε έτσι την πτυχιακή του εργασία. Ο καλλιτέχνης είχε καλέσει τους φίλους και συγγενείς του να γίνουν οι πωλητές ενός τεράστιου σουρεαλιστικού μπερδέματος. Όλοι τους φώναζαν «Πάρε πάρε!», ενώ ακούγονταν και τραγούδια λαϊκά, όπως του Καζαντζίδη.

Μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων, παλιούς δίσκους, κορνίζες προπολεμικές, σερβίτσια γιαγιάδων, παντούφλες και παπούτσια κλειστά, χειμωνιάτικα, με λίγο τακουνάκι!

Όλα ήταν προς πώληση και σε τιμή ευκαιρίας.

Αυτό ήταν το παζάρι με τα πωλούμενα του Αριστείδη Πετρόπουλου που, όπως μας είπε, είχε αγοράσει τα περισσότερα στο Γιουσουρούμ, ενώ άλλα τα είχε βρει στα σκουπίδια.

Βεβαίως, τα αντικείμενα ξεχωριστά δεν αποτελούσαν έργα τέχνης, όμως η όλη αυτή κατάσταση αποτελούσε μια ωραία περφόρμανς.

Εντός της Σχολής, και στη μεγάλη αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» εκτέθηκαν σπουδαία έργα τελειοφοίτων.

Αξιοσημείωτη ήταν η εγκατάσταση Κάκτων της Έλλης Φωτοπούλου.

Έλλη Φωτοπούλου: Είμαστε σαν τους κάκτους;
Η Φωτοπούλου όλη τη χρονιά μάζευε κάκτους που βρήκε με ενδελεχή έρευνα σε γειτονιές. Άλλους πεταμένους και άλλους εντός των κήπων των σπιτιών, όπου και πήγαινε για να εξηγήσει στους νοικοκύρηδες το τι ήθελε να κάνει και να τους ζητήσει να τη συνδράμουν, δηλαδή να της δώσουν τους κάκτους.

Έτσι, εγκατέστησε στην ΑΣΚΤ ένα δάσος από φυσικούς κάκτους, έναν μαρμάρινο και κάποιους ακόμα από πηλό.

Η καλλιτέχνις μας είπε: «Θέλησα να κάνω ένα δάσος από κάκτους αντίστοιχο ενός πλήθους ανθρώπων. Θεωρώ ότι η φυσιολογία του κάκτου έχει συνάφεια με τη φυσιολογία του ανθρώπου. Έχουν κορμό, έχουν σάρκα, έχουν δέρμα, έχουν αγκάθια, δηλαδή θωράκιση, που είναι αντίστοιχη με την άμυνα (το κλείσιμο, το μη άνοιγμα) που έχουν οι σημερινοί άνθρωποι…».Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση στον σύνδεσμο που ακολουθεί : Μανώλης Νταλούκας iefimerida.gr