Αrt Athina Virtual  – Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η Art Athina ξεκινάει και υπόσχεται πολλά!
Η δημοφιλής αθηναϊκή φουάρ μεταφέρεται φέτος σε ψηφιακό περιβάλλον και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» δωρεάν σε 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα τους. Υπάρχει όμως και η Art Athina Week για όσους προτιμούν τους φυσικούς χώρους των αιθουσών τέχνης.

Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η Art Athina μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual στις 15 Οκτωβρίου και υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία στο φιλότεχνο κοινό.

Στη διαδικτυακή πρεμιέρα της αθηναϊκής φουάρ, που είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους δωρεάν σε περισσότερες από 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual θα είναι προσβάσιμη σε 24ωρη βάση –με διαφορετικό φωτισμό το πρωί και το βράδυ– επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που οφείλεται στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορονοϊού και επέβαλαν τη ματαίωση της Art Athina 2020 στο Ζάππειον Μέγαρο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δεν θα περιορίσει την επαφή του κοινού με την εικαστική δημιουργία αποκλειστικά στον κόσμο του διαδικτύου. Ετσι, διοργανώνεται η Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί εκθέτουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου.

H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

29 ektheseis

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα:

■ Viewing Rooms: Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

■ Projects: Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ παρουσιάζουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.

■ Talks: Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν τη δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, βασίζεται σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς και στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας. Στόχο έχει να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης.

■ Performance: Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες –μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Αγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ– συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών.

■ Video: Με βίντεο καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας.

📍 Info: Οι γκαλερί που συμμετέχουν στην Αrt Athina Virtual : a.antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anat Egbi (Λος Αντζελες), Art Zone 42 (Αθήνα), Bernier/Eliades Gallery (Αθήνα), Calicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), Carwan Gallery Athens (Πειραιάς), Cask Gallery (Λάρισα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), Edel Asanti (Λονδίνο), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Foxy Production (Νέα Υόρκη), Gallerie Krinzinger (Βιέννη), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), In Lieu (Λος Αντζελες), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Kappatos Gallery (Αθήνα), Lola Nikolaou Art Gallery (Θεσσαλονίκη), Papatzikou Gallery (Βέροια), Skoufa Gallery (Αθήνα), Sophie Tappainer (Βιέννη), Tanya Leighton (Βερολίνο), Union Pacific (Λονδίνο), Zeller Van Almsick (Βιέννη), Zoumboulakis Galleries (Αθήνα) κ.ά.