Το τίτλο του «χωριού με τις ζωγραφισμένες βρύσες» θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια η Γαλάτιστα Χαλκιδικής χάρη στη δράση «Η τέχνη στις πλατείες» του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεχνών «Οι Ανθεμούσες».

Δέκα γυναίκες, μέλη του Συλλόγου, έχοντας την υποστήριξη του Δήμου δούλεψαν όλο το καλοκαίρι ζωγραφίζοντας τις βρύσες του χωριού που δεν ήταν πετρόκτιστες. Τις δε πετρόκτιστες τις διακόσμησαν με τενεκέδες που είχαν ζωγραφίσει μένοντας στα σπίτια τους στη διάρκεια τους lockdown, μιας και η λειτουργία του Συλλόγου είχε ανασταλεί προσωρινά. Όμως η δράση τους δεν περιορίστηκε μόνο στις βρύσες αλλά ομόρφυναν, ζωγραφίζοντας -με την άδεια των ιδιοκτητών- και δύο τοίχους κτηρίων του χωριού, οι οποίοι ήταν σε κακή κατάσταση.download 1 1

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2010 και στους σκοπούς του είναι η ανάδειξη του τόπου μας, της πολιτικής μας κληρονομιάς και της λαογραφίας μας καθώς και η υλοποίηση εικαστικών και πολιτιστικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε κάνει από παλιά κάποιες προτάσεις στον Δήμο για να ομορφύνουμε το χωριό μας, που έχει αρκετά σπίτια παλιά που είναι εγκαταλειμμένα και καταρρέουν δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα. Στο πλαίσιο δράσης του Δήμου, με τίτλο “Περιβάλλον ευθύνη για όλους”, είχαμε ζωγραφίσει τενεκέδες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον Πολύγυρο. Η τύχη το έφερε και η ιδέα μας για εικαστικές παρεμβάσεις σε εξωτερικούς χώρους άρχισε να υλοποιείται φέτος το καλοκαίρι, μετά τη λήξη του lockdown, και ο Δήμος μας υποστήριξε καλύπτοντας τα έξοδα.images 1

Στη διάρκεια του lockdown που μείναμε κλεισμένες στα σπίτια ζωγραφίζαμε τενεκέδες από τυρί, με τους οποίους διακοσμήσαμε τις πετρόκτιστες βρύσες, που δεν ήταν δυνατόν να τις ζωγραφίσουμε καθώς και κάποιες γωνιές του χωριού. Μετά τη λήξη του lockdown, δέκα γυναίκες -μέλη του Συλλόγου , που ασχολούμαστε με τη ζωγραφική, αρχίσαμε αυτή την εικαστική δράση σε εξωτερικούς χώρους ζωγραφίζοντας τη βρύση της Αγίας Παρασκευής.

Μετά σκεφτήκαμε να επεκτείνουμε τη δράση μας, την οποία ονομάσαμε “Η τέχνη στις πλατείες”, και έτσι αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε και άλλες βρύσες, όπως οι βρύσες του Αγίου Δημητρίου, του Αρακλού, η Σερβική, η Άδεια, ενώ τώρα ζωγραφίζουμε και τη βρύση του παπά-Μανώλη», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου, Σόνια Καζλάρη.

plateia 3