Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά στην περιφέρεια και την εξάπλωση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες

Η νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο- που για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τα εξακόσια-, η  διευρυμένη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διασπορά στην περιφέρεια και η εκτεταμένη εξάπλωση στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, που κατά βάση πρόκειται για ασυπτωματικούς ασθενείς, έθεσαν σε συναγερμό Κυβέρνηση και ειδικούς. Αν και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάνει λόγω για “σταθερή εξάπλωση της πανδημίας”, η γεωγραφική κατανομή και οι νέα εστίες μετάδοσης του ιού χτύπησαν το καμπανάκι.

Χθες ανακοινώθηκε το αρνητικό ρεκόρ των  667 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, εκ των 250 αφορούν την Αττική, 125 είναι στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία. Στο κόκκινο παραμένουν τα Ιωάννινα με 15 νέα κρούσματα και η Λάρισα με 16. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 87.

Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η δυναμική αύξηση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα δείχνει να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.