Η τεχνολογία μπορεί να ενώσει τις οικονομίες; Αναμφίβολα ναι, όπως τουλάχιστον κατέδειξε η παγκοσμιοποίηση, με την απίστευτη ταχύτητα των διεθνών συναλλαγών και της μετάδοσης των πληροφοριών.

Η κουλτούρα μπορεί να ενώσει τις οικονομίες; Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα, το οποίο δεν είναι καθόλου όμως εύκολο να απαντηθεί. Παρότι το θέμα είναι κρίσιμο. Ειδικότερα για την Ευρώπη, η οποία αποτελεί μια ενότητα πολλών εθνικών κρατών, με διαφορετικές το καθένα γλώσσα και ιστορία, παράδοση και πολιτισμική ταυτότητα. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι θα έπρεπε, ανεπιφύλακτα, ο πολιτισμός και η κουλτούρα να προάγουν τη σύγκλιση, να περιορίζουν τις εθνικές αντιθέσεις και να επιταχύνουν σήμερα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των οικονομιών, σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Η προοπτική αυτή δεν περνάει, όπως φαίνεται, απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες. Ο ρόλος των πολιτισμικών αξιών, όπως αντικατοπτρίζονται στις κοινωνικές αντιλήψεις, στον τρόπο ζωής και στις συμπεριφορές των πολιτών ανά χώρα, είναι πολύ σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη μιας οικονομικής συνομοσπονδίας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αποτελεί μια ευκαιρία για να σχεδιάσει η Ευρώπη καινούργιες μεγάλες πολιτικές, οι οποίες θα αναδιαρθρώσουν και θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες της μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής, κερδίζοντας την κοινή αποδοχή και την υπερεθνική ανταπόκριση. Οι επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται κατά προτεραιότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη ανάπτυξη αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου τα αιτήματα και οι κοινές πεποιθήσεις που διαμορφώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και έναν πιο ασφαλή και υγιή τρόπο ζωής συνταυτίζονται με τις πολιτικές που επαγγέλλεται για την οικονομία η Ευρώπη. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η πράσινη ανάπτυξη μετασχηματίζεται σε μια κουλτούρα με κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή, παράλληλα με τα θεμελιώδη θέματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Το έναυσμα το έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προανήγγειλε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για ανακαινίσεις και ανακατασκευές 35 εκατομμυρίων κτιρίων, σε όλη την Ευρώπη, τα επόμενα δέκα χρόνια. Το κύμα των ανακαινίσεων μπορεί να προκαλέσει ευρείας κλίμακας αλλαγές στις πόλεις και στο δομημένο περιβάλλον και δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής ουδετερότητας των υφιστάμενων κτιρίων.

Οπως επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλοντας να υπογραμμίσει την πολιτιστική διάσταση και το στοιχείο της αλλαγής, η Κομισιόν θα εγκαινιάσει το «νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους» για να καλλιεργήσει μια νέα ευρωπαϊκή αισθητική, που θα συνδυάζει τις επιδόσεις με την εφευρετικότητα.

Το ύφος της Σχολής Μπάουχαους, που γεννήθηκε, ως γνωστόν, στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Αυτό είναι ενδεικτικό της φιλοδοξίας και της σημασίας του προγράμματος. Ενα ακόμη βήμα, για να αισθανθούν όλοι λίγο περισσότερο πολίτες της Ευρώπης. Θα βελτιώσει τους χώρους όπου εργαζόμαστε, όπου ζούμε και σπουδάζουμε. Θέλουμε οι πάντες στην Ευρώπη να μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν την κατοικία τους, να μπορούν να τη θερμάνουν ή να την κρατήσουν δροσερή, χωρίς υπερβολικές δαπάνες και με σεβασμό στον πλανήτη, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

 ΤΑ ΝΕΑ /24 Οκτωβρίου 2020