Με αφορμή τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Samuel Paty, στο Παρίσι από 18χρονο Τσεστένο μουσουλμάνο,  και την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να διακηρύξει για μια ακόμη φορά ότι η Γαλλία και η Ευρώπη ευρύτερα παραμένουν εμποτισμένες με τις ιδέες του Διαφωτισμού, παραθέτω κείμενό μου που αγγίζει τις θρησκευτικές διαφορές Δύσης και Ανατολής.

(Ρίτσα Μασούρα) mavroaspri 1 768x561 1

 Ο Γάλλος καθηγητής Samuel Paty

Τελικά, η ειρήνη στον κόσμο είναι ένα μεσοδιάστημα. Η ανάπαυλα του πολεμιστή. Ο πόλεμος διέπεται από σταθερή περιοδικότητα, ακόμη κι όταν δεν διεξάγεται διά των όπλων. Με γυμνό οφθαλμό διακρίνουμε γύρω μας τα σημάδια αυτού του μη πολέμου. Συρρικνώνεται το εισόδημα και δίπλα, οι αντοχές του ατόμου. Ο άνθρωπος παλεύει εξαντλημένος ανάμεσα στην απομόνωση και στην κοινωνικότητα. Αναζητά την ποιοτική ζωή, αλλά συναντά την αγέλη που με τον καιρό αποκτά ξεχασμένα απεχθή χαρακτηριστικά. Σαν κάποιος να ξύνει με το σκαρπέλο φλούδες από την επιφάνεια των πραγμάτων. Απελευθερώνει παροπλισμένες παθογένειες. Αποκαλύπτει λαβωμένες μήτρες. Βάλλει κατά της ευλογημένης κανονικότητας. Σ’ αυτήν την εικόνα που όλοι θα θέλαμε να αλλάξουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς, θα προσθέσω τον θρησκευτικό παροξυσμό της εποχής. Τον θρησκευτικό υφέρποντα πόλεμο, στο όνομα δογματικής υπεράσπισης του θείου.

Αυτήν την περίοδο οι λαοί της Δύσης ζουν σε συνθήκες οικονομικής παρακμής, παλεύοντας να διατηρήσουν το δικαίωμα στο ακριβό κόσμημα, ενώ οι μουσουλμάνοι βυθίζονται σε ένα θρησκευτικό κυκεώνα. Αλλά έχουμε προ καιρού πάψει να μετριόμαστε με το «εμείς» και «οι άλλοι». Οι κοινωνίες είναι πλέον ανοιχτές και οι μετακινήσεις των πληθυσμών ασυγκράτητες. Το ίδιο άρα και ο κίνδυνος να εμπλακούμε -Ανατολή και Δύση- σε ένα «θρησκευτικά αξιακό πόλεμο». Κάτι που η Δύση του Διαφωτισμού δεν μπορεί να διανοηθεί. Πρώτα, οι Δίδυμοι Πύργοι. Το ξέπλυμα της ντροπής των φανατικών. Υστερα, οι τραγωδίες σε Μαδρίτη και Λονδίνο. Αργότερα, οι βλασφημίες με τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο κοπετός. Τώρα, η βλάσφημη ταινία για τον προφήτη. Πόσο εύκολα φορτίζονται οι λέξεις! Ενας αφιονισμένος κόσμος κατακλύζει τους δρόμους, επικαλείται το Κοράνι και αναζητά εχθρούς στους προαιώνιους εχθρούς της Δύσης. Το όπιο των λαών, η θρησκεία. Πάντοτε και τώρα. Κάποτε ο Ιμάνουελ Καντ είχε πει ότι οι ελίτ δεν πρέπει να πιστεύουν στον Θεό, αλλά οι φτωχοί πρέπει, γιατί έτσι διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη. Αν ζούσε σήμερα ο Καντ, πώς θα αντιδρούσε στις εξελίξεις;

Προ ημερών, μια Αμερικανίδα πήρε άδεια από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ανήρτησε στο μετρό της πόλης αφίσες με την εξής φράση: «Σε έναν πόλεμο ανάμεσα στον πολιτισμένο και τον πρωτόγονο άνθρωπο, υποστηρίζουμε τον πολιτισμένο». Η αφίσα συμπληρώνεται από το σύνθημα: Στηρίξτε το Ισραήλ, νικήστε την τζιχάντ. Προς τι όμως αυτή η πρόκληση; Η απάντηση ήταν ότι δεν θα πρέπει να δεχτούμε την ισλαμοποίηση της Αμερικής. Ο αντίλογος του θρησκευτικού παροξυσμού; Ποιος μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα; Κανείς. Ο Σοπενάουερ ζητούσε από τους ανθρώπους να αναλογιστούν τις αγριότητες που διαπράχθηκαν στο όνομα των θρησκειών. Διώξεις, βασανιστήρια, θρησκευτικοί πόλεμοι, σταυροφορίες, ιερά εξέταση, ερείπια οι αρχαίοι ναοί! Με στόχο τι; Τη διαρκή νομή της εξουσίας. Αιματηρή παραφροσύνη!

Οι διανοητές της Δύσης (στη συνέχεια των μεγάλων διανοητών των προηγούμενων αιώνων) γράφουν για την παρακμή της θρησκείας ή τον αθεϊσμό. Δεν θα θίξω τον Christopher Hitchens. Θα αναφερθώ όμως στο βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Marcel Gauchet με τον γοητευτικό τίτλο «Η απομάγευση του κόσμου», επιλέγοντας έναν προβληματισμό του για τη μετά τη θρησκεία κοινωνία. «Η μετά τη θρησκεία κοινωνία είναι εξουθενωτική, απομυζά σωματικά το άτομο και δεν το βοηθά να απαντήσει στο υπαρξιακό ερώτημα. Πώς και γιατί; Γιατί εγώ; Γιατί άραγε αυτό -αρρώστια, ατύχημα, εγκατάλειψη- συνέβη σε μένα; Προς τι η ζωή αν θα πρέπει να εξαφανιστούμε χωρίς να αφήνουμε πίσω μας ίχνη, σαν να μη ζήσαμε ποτέ στα μάτια των άλλων; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στερημένοι νοήματος, απογυμνωμένοι από την αγωνία;»

Αν και δεν είναι αυτό το μήνυμα του βιβλίου, ποιος σε κάποια φάση της ζωής του δεν πνίγηκε μέσα σ’ αυτά τα ερωτήματα; Κι όμως η πίστη -η ανάγκη να κρατηθούμε από κάπου- θα έπρεπε να είναι η πίστη στις δικές μας δυνάμεις, όπως είπε κάποτε ο Αγγλος ποιητής Alfred Tennyson: «Ας αυξάνει η γνώση όλο και περισσότερο/ αλλά ας αυξάνει και η ευλάβεια/ ώστε νους και ψυχή μαζί/να κάμουν όπως πρώτα μια μουσική/αλλά ακόμη πιο μεγάλη». Φοβάμαι ότι δεν προκύπτει αυτού του είδους η μουσική. Αντιθέτως, τα τύμπανα άλλων πολέμων ηχούν σχεδόν εκκωφαντικά.

Κεντρική φωτογραφία  Θρησκευτικός παροξυσμός

Τriumph of Death, Peter Brueghel: Ο πίνακας αποτυπώνει τους θρησκευτικούς πολέμους της Γαλλίας. Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας ισλαμικής θρησκευτικής οξύτητας, την οποία η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και μετριοπάθεια.

 

 “Θα συνεχίζουμε, δάσκαλε”.

Η φορτισμένη ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν για τον καθηγητή

«Ο Samuel Paty  έγινε την περασμένη Παρασκευή το πρόσωπο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε τη θέλησή μας να κατατροπώσουμε τους τρομοκράτες· να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους ισλαμιστές ώστε να ζούμε σαν μια κοινότητα ελεύθερων πολιτών στη χώρα μας. Έγινε το πρόσωπο της αποφασιστικότητάς μας να ερευνάμε, να κατανοούμε, να μαθαίνουμε, να είμαστε ελεύθεροι» είπε αρχικά ο Μακρόν και συνέχισε:

«Έτσι θα συνεχίσουμε, δάσκαλε. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που δίδασκες τόσο καλά και την κοσμικότητα του κράτους μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη σάτιρα, την ειρωνεία, την τέχνη ακόμα κι αν μερικοί κάνουν πίσω. Θα προσφέρουμε κάθε ευκαιρία που η Δημοκρατία οφείλει σε όλη τη νεολαία της χωρίς διακρίσεις. Θα συνεχίσουμε, δάσκαλε.

»Με όλους τους δασκάλους, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη Γαλλία, θα διδάξουμε την ιστορία, τη δόξα της και τις αντιξοότητές της. Θα διδάξουμε λογοτεχνία, μουσική, όλα τα έργα της ψυχής και του πνεύματος.

»Επιθυμούμε τη συζήτηση, τα λογικά επιχειρήματα, την ευγενική πειθώ με όλη μας τη δύναμη. Επιζητούμε την επιστήμη και τις αντιπαραθέσεις της. Όπως εσύ, θα διδάσκουμε την ανεκτικότητα. Όπως εσύ, θα προσπαθούμε να καταλάβουμε, ακούραστα. Και να κατανοούμε ακόμη περισσότερο ακόμα κι όσα θέλουμε να μείνουν μακριά μας.

»Θα διδάσκουμε το χιούμορ και την ψυχραιμία· θα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι ελευθερίες μας διατηρούνται μόνο δίνοντας τέλος στο μίσος και στη βία. Με τον σεβασμό του ενός για τον άλλον. Θα συνεχίσουμε, δάσκαλε.

»Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι εκατοντάδες νέοι που υπήρξαν μαθητές σου θα χρησιμοποιούν το μυαλό και την κριτική ικανότητα που τους δίδαξες. Ίσως μερικοί από αυτούς να γίνουν με τη σειρά τους δάσκαλοι και διαμορφώσουν καινούργιους πολίτες. Θα τους κάνουν να αγαπήσουν τη Δημοκρατία. Θα καταλάβουν το έθνος μας, τις αξίες μας, την Ευρώπη μας σε μια ροή της Ιστορίας που δεν θα διακοπεί.

»Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».