Προ δύο εβδομάδων, το ευρωπαϊκό δίκτυο καστανιάς (Eurocastanea) διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση για την τρέχουσα συγκομιδή, τις προοπτικές της αγοράς στην Ευρώπη και τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Στις 7 Οκτωβρίου, το ευρωπαϊκό δίκτυο καστανιάς έφερε σε επαφή, μέσω διαδικτύου, σχεδόν 70 φορείς από τον κλάδο του κάστανου: παραγωγούς και έμποροι από 8 χώρες μέλη του.

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι από την Αυστρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και τη Χιλή που παρακολουθήσουν το συνέδριο για την παραγωγή καστανιάς της φετινής σεζόν και τον αντίκτυπο του Covid-19 στην κατανάλωση.

Τρία ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν: η φυτοϋγεία των δέντρων, οι νέες φυτεύσεις και τα στοιχεία της παραγωγής του 2020.

Σφήκα της καστανιάς
Όπως τονίστηκε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει ένα πρωτόκολλο για τη βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική και επιτρέπει έναν αρκετά καλό έλεγχο του παρασίτου που προκαλεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή.

Για παράδειγμα, αυτή η λύση επέτρεψε στην Ιταλία να επιστρέψει στο πλήρες δυναμικό παραγωγής της. Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η περιοχή Λιμουζίν στη Γαλλία, εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες παραγωγής λόγω της ασθένειας.

Ανάπτυξη νέων φυτειών καστανιάς
Η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετωπίζει υψηλή ζήτηση καστανιάς, αλλά η προσφορά παραμένει χαμηλή. Ακόμα μια δυναμική παραγωγή έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, όπως σε Πορτογαλία, βόρεια Ισπανία και η Γαλλία.

Προοπτικές παραγωγής 2020
Η Πορτογαλία εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή της θα ανέλθει σε 36.000 τόνους, μια μέτρια παραγωγή από πλευράς ποόστητας και καλή ποιότητα. Η παραγωγή της αυξάνει με την είσοδο στην αγορά δέντρων από νέες φυτεύσεις.

Στη Γαλλία, υπάρχει μια αρκετά καλή συγκομιδή στις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ μειωμένη παραγωγή υπάρχει στις νοτιοδυτικές περιοχές.

Η ιταλική παραγωγή εκτιμάται το 2020 ότι είναι αυξημένη, κατά 20 έως 30%, σε σχέση με την παραγωγή του 2019, στις περισσότερες περιοχές. Η Ιταλία φαίνεται ότι αρχίζει να ανακτά ξανά το πλήρες δυναμικό της παραγωγής της.

Η πρόβλεψη της φετινής παραγωγής στην Ισπανία είναι περίπου 28.000 τόνοι, η οποία είναι μειωμένη λόγω των απωλειών που συνδέονται με τη σφήκα.

Τέλος, η Αυστρία βλέπει την παραγωγή της να αυξάνει, με νέα δέντρα να μπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή. Όμως οι όγκοι της παραγωγής είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους άλλων χωρών της ΕΕ.

Άλλα θέματα συζήτησης
Κατά τη διάρκεια της διαδικτιακής συνάντησης επισημάνθηκαν κάποια κοινά προβλήματα για τις χώρες του δικτύου Eurocastanea.

Το πρώτο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της αλλαγής του κλίματος, που έχει σαν αποτέλεσμα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και φθινόπωρα.

 

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι η θέσπιση μιας πολιτικής διαχείρισης των υδάτων, η οποία φαίνεται να είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη παραγωγή.

Τέλος, οι ομιλητές από κάθε χώρα στην τοποθέτησή τους αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να τονωθεί η αγορά και η κατανάλωση κάστανου και να υπάρξει ενημέρωση για τα οφέλη του, ειδικά στις νέες ηλικίες.

Παϊσιάδης Σταύρος