Πέθανε ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ

Ο Ρόμπερτ Φισκ, δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου είχε καλύψει πολέμους και πολιτικές αναταραχές, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 74 ετών. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας την Παρασκευή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ξεκίνησε στην Sunday Express ενώ αργότερα μετακινήθηκε στους λονδρέζικους Times όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής στο Μπέλφαστ, κατά την περίοδο των έντονων ταραχών (των περιβόητων «Troubles»).

Το 1976 μετακινήθηκε στο γραφείο της εφημερίδας στη Βηρυτό, αρχίζοντας την μακρά παρουσία του στην Μέση Ανατολή σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων και πολέμων, εμφυλίων ή μη. Από το 1989 άρχισε να εργάζεται στον Independent, παραμένοντας στην Μέση Ανατολή σχεδόν ως τον θάνατό του.

Οπως υπενθυμίζει ο Guardian, ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πριν φυσικά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όσο ο Σαουδάραβας ήταν ένας από τους πολέμαρχους στα βουνά του Αφγανιστάν. Και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τρεις. Μετά πάντως το 2001, ο Φισκ επικρίθηκε για τη στάση του απέναντι σε φαινόμενα όπως η Αλ Κάιντα – τον χαρακτήρισαν ακόμη και απολογητή της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος όμως σταθερά επέκρινε όχι μόνο τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων που οδηγούσαν στην αναστάτωση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον τρόπο που ασκούσαν τη δημοσιογραφία οι συνάδελφοί του, από τα ξενοδοχεία και όχι από την πρώτη γραμμή.