Διαφήμιση

Η ΕΟΚΕ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΗ SINEAD BURKE, ΕΠΙΦΑΝΗ ΥΠΕΡΜΑΧΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

«Σας ζητώ να αλλάξετε το τοπίο όχι για τα άτομα με αναπηρία, αλλά μαζί τους. Σας είμαι εξαιρετικά ευγνώμων τόσο για τη διευκόλυνση της παρούσας συνομιλίας όσο και για την εμψύχωση της ευρύτερης συζήτησης επί του θέματος. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να έχει απλώς στιγμιαία διάρκεια. Πρόκειται για κίνημα στο οποίο σας καλώ να προσχωρήσετε», τόνισε η κ. Burke στην ΕΟΚΕ, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) διοργάνωσε συζήτηση με την Ιρλανδή υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, συγγραφέα και ραδιοτηλεοπτική παραγωγό Sinéad Burke κατά τη σύνοδο ολομέλειάς της που ήταν αφιερωμένη στη χειραφέτηση των ατόμων με αναπηρία και στην ένταξή τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Η συζήτηση που διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο, σηματοδοτήθηκε από την ελπιδοφόρα, συγκινητική και πολύ προσωπική ομιλία που εκφώνησε η κ. Burke, καθώς και από τις ισχυρές δηλώσεις άλλων μελών της ΕΟΚΕ που μάχονται ως ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.«Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε από πού ξεκινήσαμε και πόση πρόοδο έχουμε σημειώσει. Για πολλούς από εμάς, το ιατρικό μοντέλο της αναπηρίας περιλαμβάνεται στα βιώματά μας. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και ότι απετέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων, χωρίς ποτέ να τους παρέχεται ή να τους απευθύνεται ο λόγος. Αυτή η οριοθέτηση της έννοιας της αναπηρίας οδήγησε στην αντίληψη ότι αποτελεί βάρος για τα άτομα, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Η συμπάθεια απέναντι σε κάποιον που γεννήθηκε ανάπηρος εκδηλώνεται ψιθυριστά», δήλωσε η κ. Burke.

Η κ. Burke μάχεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε πολλά μέτωπα. Μέσω του «Tilting the Lens», του γραφείου συμβουλευτικών υπηρεσιών της, εργάζεται για την επιτάχυνση της συστημικής αλλαγής του τρόπου αντίληψης και μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρία στους τομείς της εκπαίδευσης και του σχεδιασμού. Μόλις πρόσφατα, το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Break the Mould» (Σπάσε τα καλούπια), το οποίο ενθαρρύνει τα παιδιά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να είναι υπερήφανα γι’ αυτό που είναι όπως ακριβώς είναι, τιμήθηκε με ένα λογοτεχνικό βραβείο. Η κ. Burke είναι επίσης το πρώτο άτομο με νανισμό που κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού «Vogue» και παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Met Gala».

«Είμαι απίστευτα υπερήφανη που είμαι ανάπηρη. Η αναπηρία μου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προσδιορίζουν την ταυτότητά μου, διαπλάθουν την εμπειρία και τα ενδιαφέροντά μου και οριοθετούν την εικόνα μου για τον κόσμο. Συνέβαλε στην όξυνση της ενσυναίσθησής μου και στη συνειδητοποίηση της ευπάθειάς μου», δήλωσε στη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα στα ενωσιακά δρώμενα.

Screenshot 2020 12 04 at 8.58.22 PM

Η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng καλωσόρισε την κ. Burke και υπενθύμισε τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΗΕΔΑΑ), μιας ρηξικέλευθης διεθνούς Συνθήκης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία. Η ΣΗΕΔΑΑ υπογράφηκε από την ΕΕ το 2010, αλλά δεν έχει ακόμη κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της.

Αφήνοντας κατά μέρος την ιατρική και τη φιλανθρωπική προσέγγιση και αντιπροσωπεύοντας ―όπως είπε η κ. Burke― «μια πράξη ένταξης που έχει τις ρίζες της στη γενναιοδωρία», η Screenshot 2020 12 04 at 8.58.22 PMΣΗΕΔΑΑ αναγνώρισε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ιδίως δε σε εκείνες που τα αφορούν. Έθεσε την κοινωνία ενώπιον των ευθυνών της για την άρση των φραγμών, δεδομένου ότι έχει καθήκον να υλοποιήσει έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμο σε όλους.

«Η προσέγγιση της ΣΗΕΔΑΑ υπήρξε επαναστατική και απετέλεσε σημαντικό βήμα προόδου. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ.

«Πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, είτε με τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης, είτε με την παροχή υποστήριξης, είτε με την ανάληψη πολιτικής δέσμευσης. Στο δικό μας επίπεδο, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι κατά τα προσεχή έτη η ΕΟΚΕ θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτόν τον σκοπό που τον έχουμε στην καρδιά μας», συνέχισε η κ. Schweng.

Σήμερα υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 87 εκατομμύρια άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας και, λόγω της γήρανσης της κοινωνίας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Η συζήτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας επικεντρώθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που απομένουν ακόμη προς επίλυση ενόψει της επίτευξης ισότητας, ισοτιμίας και ένταξης για τους πολίτες με αναπηρία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς, των προσβάσιμων χώρων εργασίας, αλλά και της χρήσης της γλώσσας που θα πρέπει να βοηθά τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται ασφάλεια και άνεση.

Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις αποφάσεις που τα επηρεάζουν άμεσα είναι επίσης υψίστης σημασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας για τους πολίτες με αναπηρία, καθώς πολλά από τα θύματα της νόσου COVID-19 που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας ή σε ιδρύματα ήταν εκείνα που πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι αφιερωμένη στην οικοδόμηση ενός κόσμου πιο φιλικού προς τα άτομα με αναπηρία, προσβάσιμου και βιώσιμου για την μετά τη νόσο COVID-19 εποχή.

Screenshot 2020 12 04 at 8.58.30 PMScreenshot 2020 12 04 at 8.58.30 PM

«Τα άτομα με αναπηρία έχουν υποφέρει εξαιτίας της αμέλειας των φορέων λήψης αποφάσεων, ενώ χρήζουν προστασίας και αντιμετώπισης κατά προτεραιότητα εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών. Η κατάσταση της υγείας και η ζωή των ατόμων με αναπηρία έχει επίσης σημασία», δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μέλος της ΕΟΚΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

 

«Η στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία κατά την επόμενη δεκαετία πρέπει να επιφέρει πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική μόνον εάν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ασκήσει επιρροή στις πολιτικές και στις δαπάνες των κρατών μελών», προειδοποίησε ο επικεφαλής της θεματικής ομάδας «Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» της ΕΟΚΕ Pietro Vittorio Barbieri.

 

Δεδομένου ότι το έργο της εστιάζεται στην εκπαίδευση και στην προσβασιμότητα με μέλημα την εξασφάλιση μιας ανεξάρτητης ζωής, η κ. Burke αντιλήφθηκε το άναμμα μιας θετικής σπίθας στον απόηχο της πανδημίας.

 

«Εάν υπάρχει μια θετική έκφανση του ολέθρου που σκόρπισε ο ιός, αυτή έγκειται στην ευκαιρία που μας παρέχεται σήμερα για να επανασχεδιάσουμε τον κόσμο μας. Καθώς εξετάζουμε τον επανασχεδιασμό των διαφόρων τόπων και χώρων υπό το πρίσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ας προσπαθήσουμε επίσης να φανταστούμε πώς θα μπορούσαν να γίνουν προσβάσιμοι. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα μετατρέψει τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τις χώρες μας σε μια προτροπή προς τους πολίτες ώστε να αισθάνονται ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους υπό συνθήκες ασφάλειας και δικαιοσύνης», κατέληξε η κ. Burke.

 

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η ΕΟΚΕ πρόβαλε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «To Be or Not to Be (in Corona times)» η οποία γυρίστηκε από το «Theater Stap», μια μικρή θεατρική ομάδα με έδρα το Βέλγιο που εργάζεται με άτομα με νοητικές αναπηρίες.

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ΕΟΚΕ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΟΚΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΕΕ

Η ΕΟΚΕ προασπίζει επί σειρά ετών τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η θεματική ομάδα της «Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» εποπτεύει την εφαρμογή της ΣΗΕΔΑΑ και διοργανώνει πολυάριθμες ακροάσεις και επισκέψεις χωρών για την επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης. Με επικεφαλής τον κ. Barbieri, μέλος της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχε στη σύνταξη της ΣΗΕΔΑΑ το 2006, η θεματική ομάδα παρέχει επίσης μια πλατφόρμα δικτύωσης σε πολλές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και σε άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι πρόσφατες εργασίες της ΕΟΚΕ επικεντρώθηκαν στο νέο ενωσιακό θεματολόγιο της περιόδου 2020-2030 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Σε γνωμοδότηση που καταρτίστηκε από τον κ. Βαρδακαστάνη, η ΕΟΚΕ ζητεί την πλήρη εναρμόνιση του ενωσιακού θεματολογίου με τη ΣΗΕΔΑΑ.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου, η ΕΟΚΕ ενέκρινε επίσης τη γνωμοδότηση με θέμα «Η ανάγκη εξασφάλισης πραγματικών δικαιωμάτων ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα άτομα με αναπηρία». Πρόκειται για συνέχεια της ενημερωτικής έκθεσης που εκπονήθηκε από την ΕΟΚΕ το 2019, σύμφωνα με την οποία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία στερούνται το δικαίωμα ψήφου τους λόγω νομικών ή οργανωτικών εμποδίων που εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στη νέα γνωμοδότησή της, η ΕΟΚΕ ζητεί την επείγουσα τροποποίηση του εκλογικού νόμου της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικουμενική πρόσβαση στις ευρωεκλογές του 2024.

 

 

Διαφήμιση