Maurizio PolliniScreenshot 2021 01 04 at 10.00.49 PM

Buon compleanno al pianista-rivoluzionario

Ευχές για τα γενέθλιά σου επαναστάτη maestro Pollini!

Γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 5.1 1942, μέσα σε οικογένεια μεγαλοαστική, φιλότεχνη και γενικότερα πολύ καλλιεργημένη. Έκανε εντύπωση από την αρχή της μουσικής του διαδρομής η τόλμη με την οποία πρότεινε τα προγράμματα των συναυλιών του. Δίπλα στον Σοπέν, τον Ντεμπυσσύ, τον Μπετόβεν, έπαιζε Μπρούνο Μαντερνα, Πιερ Μπουλέζ, Λουίτζι Νόνο, Στοκχάουζεν, Σαινμπεργκ, αλλά και πολλούς ακόμα της εποχής του, εντελώς άγνωστους συνθέτες και έργα. Καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Pollini υποστήριξε γενναιόδωρα την παρουσίαση άγνωστων έργων ακόμα και των υποτιμημένων έργων των ήδη γνωστών συνθετών.

Ο Carlo Lonati τον δίδαξε πρώτος για λίγα χρόνια, μέχρι τα 13 του και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ο περίφημος Carlo Vidusso. Το 1960 κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Chopin στη Βαρσοβία. Ο Arthur Rubinstein, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, είπε ότι «το αγόρι αυτό μπορεί να παίξει πιάνο καλύτερα από οποιονδήποτε από εμάς», κάτι που έπαιξε ρόλο στη γρήγορη αναγνώριση του. Μετά από μια χρονιά στην οποία μελέτησε σκληρά αλλά δεν έκανε σχεδόν τίποτε για να εκμεταλλευτεί την έτοιμη αναγνωσιμότητα, ήρθαν οι αδιάκοπες συναυλίες σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου. Τρία χρόνια μετά ο Pollini έκρινε ότι ήταν αναγκαίο και πάλι να μελετήσει συστηματικά, χωρίς να σπαταλιέται στις συναυλίες. Αφιερώθηκε λοιπόν στη μελέτη του πιάνου αυτή τη φορά με δάσκαλο τον Arturo Benedetti Michelangeli, ο οποίος του μετέδωσε την ανάγκη να αποκτήσει πιο βαθύ, σαφή και πιο τρυφερό ήχο. Σε κάποιες μικρές συναυλίες που έπαιξε τότε, δέχτηκε από κριτικά σχόλια για την κακή επιρροή του Michelangeli, που διέλυσε τον πρωτότυπο ήχο του νεαρού πιανίστα και τον έκανε ευγενικό και κρύο.

Screenshot 2021 01 04 at 10.01.32 PMΔεν εκάμφθη. Έδωσε χρόνο στον εαυτό του για να μελετήσει μόνος του με σκοπό να επεκτείνει το ρεπερτόριο του όπως αυτός το ήθελε. Ήταν όμως σκοτεινή η εποχή, βάραινε συνεχώς η ήδη δύσκολη κατάσταση στην Ιταλία. Την απειλούσε ακόμα και άγριο φασιστικό πραξικόπημα. Οι Ιταλοί προοδευτικοί μουσικοί υπέγραψαν τότε μια δήλωση εναντίον της φρικαλεότητας του πολέμου στο Βιετνάμ κι αυτό φούντωσε τον πόλεμο εναντίον τους. Luigi Dallapiccola, Claudio Abbado, Luigi Nono, Quartetto Italiano, Goffredo Petrassi, ανάμεσα σε πολλούς άλλους είχαν υπογράψει. Ο πιανίστας ανήκε σε αυτούς. Στη διάρκεια μιας από τις ελάχιστες συναυλίες του, λίγο αργότερα, μπήκε στην αίθουσα η αστυνομία που τον συνέλαβε και επικράτησε πανικός. Τέσσερα χρόνια έμεινε εκτός αιθουσών.

Screenshot 2021 01 04 at 10.02.10 PMΜια ιστορική συνάντηση, με τον Σβ. Ρίχτερ

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 60, επανήλθε συμπράττοντας με ορχήστρες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πολλίνι παρέμεινε αριστερός ακτιβιστής με φανερή παρουσία. Συνέδεσε αρχές και ιδεολογικές παραμέτρους με πολιτιστική δράση, ξεκινώντας από την πρώτη αρχή του: «η μουσική είναι δικαίωμα του πολίτη». Φρόντισε να προσφέρει για χρόνια, παιδαγωγικού χαρακτήρα υπηρεσίες στους νέους, μέσα από τις περίφημες δωρεάν συναυλίες με τον Claudio Abbado στο θέατρο La Scala, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις πλατείες, τα εργοστάσια, για μαθητές και εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να χτίσει νέο κοινό. Το κατάφερε.
Εδώ και αρκετά χρόνια, αν και παραμένει αριστερός, αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο κάποιες φορές λειτουργούσαν οι αριστεροί ακτιβιστές στην Ιταλία παλαιότερα.

Screenshot 2021 01 04 at 10.02.50 PMΤον Μάρτιο του 2012 ο Pollini αναγκάστηκε να ακυρώσει τις επικείμενες εμφανίσεις του στις ΗΠΑ για σοβαρούς λόγους υγείας, αλλά πάλεψε, νίκησε και το 2014, επανήλθε ακμαίος.
Θυμάμαι κάτι πολύ χαριτωμένο, σε ώρα χαλαρή, με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο χέρι: ο Λάζαρ Μπέρμαν μου λέει: και τώρα κουΐζ! πες μου αν δίπλα στα δάχτυλα του Πολλίνι προσθέσουμε τα δάχτυλα του Πογκορέλιτς τι άθροισμα θα προκύψει; Απαντώ, ο χαμός!  Όχι μου λέει. θα έχουμε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο διανύσει την διαδρομή μέχρι την Ουράνια Αρμονία των Σφαιρών, αυτή που περιγράφει ο παγκόσμιος δικός σας Αριστοτέλης. Τόσο κοντά θα ήταν.

Του ευχόμαστε να είναι γερός και εμπνευσμένος για πολλά ακόμα χρόνια και υποκλινόμαστε στην προσωπικότητά του.

 

Μια ηχογράφηση/ βιντεο «τιτάνων», στο λινκ:

https://youtu.be/