Αμάντα Γκόρμαν / Η ποίηση είναι εργαλείο αφύπνισης

Η Αμάντα Γκόρμαν είναι μόλις 22 χρόνων.

Γεννημένη στο Λος  Άντζελες, με σπουδές Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ, άρχισε να γράφει ποίηση από μικρή. Στα 16 της έγινε εκπρόσωπος νεολαίας στα Ηνωμένα  Έθνη, ενώ στα 19 της έγινε η πρώτη National Youth Poet Laureate της Αμερικής.

Σήμερα, ακολουθώντας τα βήματα, μεταξύ άλλων, της Μάγιας Αγγέλου και του Ρόμπερτ Φροστ, σύμφωνα με την παράδοση των Δημοκρατικών, γίνεται η νεότερη ποιήτρια που θα διαβάσει ποίημά της στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το ποίημα «The hill we climb» (Ο λόφος που ανεβαίνουμε) η νεαρή μαύρη Αμερικανίδα ποιήτρια άρχισε να το γράφει την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της, μπορεί να μην αναφέρεται ευθέως στην εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, όμως δεν μπορεί να την προσπεράσει. «Το ποίημα δεν είναι τυφλό» λέει. «Δεν γυρίζεις την πλάτη σου στα αποδεικτικά στοιχεία της διαφωνίας και της διχοτόμησης».  Άλλωστε, τα γεγονότα τής έδωσαν μια νέα ώθηση, όπως λέει, να ολοκληρώσει το ποίημά της. Από το επιτελείο του νέου Προέδρου δεν της έδωσαν οδηγίες τι να γράψει, αλλά την ενθάρρυναν να δώσει έμφαση στην ενότητα και την ελπίδα.

Για την Γκόρμαν, «η δύναμη της ποίησης είναι το παν. Η ποίηση είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι ιδέες γνωστές και να τις νιώσει κάποιος. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά είναι και καθήκον για έναν ποιητή».

Ακτιβίστρια και δυναμική, όπως μετέτρεψε σε δύναμη το πρόβλημα ομιλίας που αντιμετωπίζει από παιδί, έτσι θεωρεί ότι «η ποίηση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και ένα εργαλείο αφύπνισης». Με την ποίησή της διατρέχει τη διακεκαυμένη ζώνη της σημερινής Αμερικής, εστιάζει στον ρατσισμό και στα γυναικεία θέματα, θίγει ζητήματα περιθωριοποίησης, αλλά και της αφρικανικής διασποράς.

Πηγή