Kωστής Χατζηδάκης: Κατώτατος μισθός και εργασιακά στο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους

Το μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο με τις σημαντικές παρεμβάσεις στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού, που μετά από τρεις αναβολές θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί εντός του 2021, αναμφίβολα θα πέσουν στο τραπέζι των… διερευνητικών συνομιλιών.

Οι επαφές θα γίνουν με την μορφή των τηλεδιασκέψεων και ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με την  Διοίκηση της οποίας θα έχει τηλεδιάσκεψη το απόγευμα ο Κωστής Χατζηδάκης. Αύριο, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου η σκυτάλη περνά στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης ο Κ. Χατζηδάκης θα έχει επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους πέντε επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), κατά την οποία θα συζητηθεί –μεταξύ άλλων- το θέμα της καταβολής έκτακτου επιδόματος ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Υπενθυμίζεται πως πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας απέστειλαν χθες επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη, για την επίσπευση της καταβολής του χορηγήματος των 400 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

Οι επαφές θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Στο βασικό μενού των επαφών του νέου υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται αναπόφευκτα να βρεθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει πολλάκις προαναγγελθεί, έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε μια ακόμη μικρή αναβολή στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, καθώς ο νέος υπουργός θα πρέπει αναπόφευκτα να βάλει τις δικές του «πινελιές» στο μεγάλο νομοσχέδιο.

Στο βαθμό που έχει εξαγγελθεί, στον πυρήνα του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι οι νέες ευελιξίες στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ενώ ριζικές αλλαγές έρχονται στον συνδικαλιστικό νόμο και στις γονικές άδειες. Σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ θεσμοθετείται το «Εργάνη ΙΙ» και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων. Το νέο μοντέλο διευθέτησης του χρόνου εργασίας έρχεται με πιλότο νόμο  του 2011. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Σημαντικό «μέτωπο» είναι και ο κατώτατος μισθός. Μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές λόγω της πανδημίας, η διαδικασία αναπροσαρμογής αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου και να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ