13210

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ
Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΗ

Ένα µυθιστόρηµα για ένα καλοκαίρι σ΄ έναν µυστηριώδη τόπο όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σε θρύλους και δεν ταράζουν τα φαντάσµατα του παρελθόντος.

Μια παρέα παιδιών θα ανακαλύψουν τη δύναµη της φιλίας, της αγάπης, της θυσίας και θα τολµήσουν να ξυπνήσουν το δέντρο βασιλιά, γιατί καταλαβαίνουν πως, αν είναι µαζί, θα το καταφέρουν, γιατί, καµιά φορά, το «µαζί» είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί.

 

12952

ΕΝΤΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 1826
Συγγραφέας: ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ

Μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου του Γελεκτσή, που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1826.

Ένα βιβλίο για τη λεβεντιά των εφήβων και των παιδιών, εκείνη την πικρή άνοιξη του 1826 στο Μεσολόγγι. Λεβεντιά που δεν είναι νταηλίκι αλλά αληθινή γενναιότητα που πάει να πει τόλμη, γενναιοδωρία, αθωότητα, αγάπη μέσα σ’ ένα τοπίο γεμάτο θάνατο – πείνα, δίψα, επιδημίες, συνεχείς κανονιοβολισμοί, νυχτερινά γιουρούσια στα εχθρικά στρατόπεδα, επιδρομές με μονόξυλα στη λιμνοθάλασσα, σκελετωμένα μωρά, διαμελισμένα πτώματα παντού. Όμως η ελπίδα της ελευθερίας είναι εκεί, ολοζώντανη και προχωράει.

 

 

12938

ΣΑΝ ΑΝΕΜΟΣ. ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΪΡΟΝ
Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ
Σειρά: ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο λόρδος Μπάιρον, Άγγλος ευγενής, ποιητής και μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, ήρθε στην Ελλάδα να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων ξοδεύοντας όλη σχεδόν την περιουσία του στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Πίστεψε βαθιά πως οι Έλληνες θα ήταν παράδειγμα για όλους τους λαούς που ονειρεύονταν την απελευθέρωσή τους από κάθε είδους τυραννία, ώστε να ιδρύσουν κράτη ανεξάρτητα, ευνομούμενα και φιλελεύθερα. Με την αφοσίωσή του στον ελληνικό αγώνα και με τον θάνατό του, που συγκλόνισε τον ελληνισμό και όλη την Ευρώπη, καταξιώθηκε ως ο εμβληματικότερος φιλέλληνας.

Είναι απ’ τη φύση του γενναιόδωρος ο λόρδος, έτσι ήταν πάντα. Νοιαζόταν τους φτωχούς, τους σκλαβωμένους, τους σκληρά εργαζόμενους και τους ανθρώπους που κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο. Μισούσε τη δουλεία και πάντα έλεγε πως πρέπει να σταματήσει αυτή η ντροπή του γένους των ανθρώπων και σιχαινόταν τους συμπατριώτες μας που εμπλέκονταν σ’ αυτήν.

12721

Η ΕΛΕΑΝΝΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
Συγγραφέας: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο με ιστορίες της Ελεάννας, της μικρής ηρωίδας του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου. Η Ελεάννα ταξιδεύει στους ωκεανούς πάνω σε πλοίο, με καπετάνιο τον μπαμπά της. Έχει πάντα παρέα τον μάγειρα και αφηγητή, κάποια από τα μέλη του πληρώματος και τον τηλεγραφητή που γράφει στιχάκια σχολιάζοντας τη ζωή τους στο καράβι. Στο Νησί των Πεταλούδων βρίσκονται στον Αμαζόνιο. Εκεί η Ελεάννα εξερευνά τα μαγικά δάση, γνωρίζει έναν ξεχασμένο Έλληνα χρυσοθήρα και συναντά ένα σωρό ζώα και πουλιά που ομορφαίνουν την καθημερινότητά της. Όταν το πλοίο φεύγει από τον Αμαζόνιο, περνά από ένα νησί στον Ατλαντικό με αναρίθμητες πεταλούδες. Η παιδική ματιά της Ελεάννας, αλλά και ο γεμάτος ομορφιές κόσμος που επιλέγει να παρουσιάσει ο συγγραφέας, σε συνδυασμό με την εξωτική ζωή που ζει η ηρωίδα και τους πολιτισμούς που ανακαλύπτει ταξιδεύοντας, πάντα με καράβι, κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό για κάθε αναγνώστη από 6 ως 10 ετών.