Πιθανόν ακατοίκητα να είναι προάστια του Σύδνεϋ τις επόμενες δεκαετίες λόγο υψηλών θερμοκρασιών

πηγη 

Ειδικοί εκτιμούν ότι στα επόμενα 20 με 30 χρόνια συνοικίες και προάστεια του Σύδνεϋ θα είναι ακατοίκητα, με τα καλοκαίρια να μακραίνουν και τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς κελσίου.

Στην Αυστραλία η ζέστη αφαιρεί περισσότερες ανθρώπινες ζωές από κάθε άλλο φαινόμενο φυσικών καταστροφών.Southwestsydney

Ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και παγκοσμίως αναγνωρισμένος επιστήμονας, πιστεύει ότι χωρίς δράση, τμήματα του δυτικού Σύδνεϋ θα εγκαταλειφθούν τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια.

Ο καθηγητής Σανταμούρης αναφέρει ότι λόγο της γεωγραφίας του δυτικού Σύδνεϋ, με την έρημο να εκτοξεύει ζεστό αέρα στα προάστια και θαλάσσιες αύρες να φτάνουν μόνο μέχρι την περιοχή Parramatta, τα δυτικότερα προάστια ζεσταίνονται ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η δημόσια ζωή θα μεταβεί σε κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα, γεγονός που συμβαίνει ήδη στο Ντάργουιν όπου ο κεντρικός εμπορικός δρόμος τις ζεστές μέρες έχει μηδενική επισκεψιμότητα.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΝΟ για τον μετριασμό της ακραίας ζέστης έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του αριθμού δέντρων στο Σύδνεϋ με στόχο τη φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων έως το 2022.

Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα προγράμματα είναι αξιόλογα, δεν αρκούν από μόνα τους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης θερμότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σανταμούρης.

Για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα και με επιτυχία χρειάζονται τόσο πολιτική βούληση και δράσεις, όσο και μια ολιστική προσέγγιση επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών.