Διαφήμιση

Η κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 30 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα από τον περασμένο μάρτιο έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ενα σημαντικό μέτρο ανακούφισης, που έρχεται να προστεθεί στις πολιτικές στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους παρατεταμένους περιορισμούς στη λειτουργία της οικονομίας, ειναι η επιδότηση παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν τρέχοντες λογαριασμούς και λοιπές υποχρεώσεις χωρίς να βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία.

Αφορά σε δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021 και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση.

Διαβάσαμε στο Capital.gr 

Την άμεση κατάθεση στην Βουλή διάταξης νόμου για την επιδότηση επιχειρήσεων με στόχο την κάλυψη παγίων δαπανών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επερώτηση Βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα είπε ότι, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Το μέτρο προβλέπει ότι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με βάση το τζίρο τους. Το μέτρο αυτό προβλέπει επιδότηση μέχρι και του 90% για τις μικρές και μέχρι 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα δαπανών όπως τα έξοδα μισθοδοσίας τα ενοίκια τις υποχρεώσεις σε τράπεζες για ένα συγκεκριμένα χρονικό διάστημα. Η ενίσχυση μπορεί να παρέχεται είτε ως άμεση ενίσχυση είτε ως έκπτωση φορολογικών υποχρεώσεων. Η μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση με βάση το κοινοτικό κανονισμό μπορεί να φτάσει ως και 3 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών η ενίσχυση θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τόνισε ότι, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Πιθανές νέες ενισχύσεις από SURE

Σε ό,τι αφορά την στήριξης της απασχόλησης ο υπουργός οικονομικών εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει και νέο αίτημα για την εισροή νέων ενισχύσεων από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE από το οποίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη 2,7 δισ. Όπως είπε η Ελλάδα έχει κάνει και νέα αίτηση για περισσότερα κονδύλια από το αδιάθετο ποσό της πρωτοβουλία δεδομένου ότι για τα κονδύλια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ που έρχονται με την μορφή χαμηλότοκων δανείων από το SURE έχουν ενδιαφερθεί μόνο 14 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Διαφήμιση