Κι έτσι, αυτό που αρχικά εμφανίστηκε ως τρόπος να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, έδωσε τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες, όσο ο κορωνοϊός επιμένει, να κλείνουν τη μία συνεργασία μετά την άλλη.download 2

Παρότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προορίζονταν για καταφύγια για τις κρύες και βροχερές μέρες, ο κορωνοϊός και το marketing των εταιρειών ώθησαν την τιμή κάθε πλαστικής  “φούσκας” στα 399 μέχρι 729 δολάρια. Άλλωστε, οι ηλεκτρικές σόμπες που τοποθετούνται εντός των νέων εστιατορίων διατηρούν την ατμόσφαιρα ζεστή και χωρίς υγρασία.

Το Ζήτημα της Ασφάλειας

Η διαμάχη για το αν αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς σε σχέση με τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι έντονη. Αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό και κλείνοντας την πόρτα, οι νέες πλαστικές “φούσκες” μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλείς χώροι για φαγητό, από τη στιγμή κιόλας που και οι έξι συνδαιτυμόνες είναι υγιείς.

Η άλλη πλευρά, που υποστηρίζεται από επιστήμονες, θεωρεί πως τέτοιου είδους κατασκευές μπορεί να είναι προβληματικές, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που τα άτομα που τρώνε μαζί δεν ανήκουν σε στενό οικογενειακό κύκλο ή είναι άρρωστα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις νέες αυτές χρήσεις είναι πολλά. Πόσο συχνά καθαρίζονται οι κατασκευές; Για πόσο γίνεται εξαερισμός; Απολυμαίνονται όλες οι επιφάνειες εξίσου;

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό μοιάζει με καρέ ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Φαντάζομαι πως δεν είναι εύκολο να γευματίζεις σε ένα “κουτί”  τόσο περιορισμένης χωρητικότητας.