Ταξίδι ως το Βελβεντό της Κοζάνης

Μόλις 33 χιλιόμετρα από την Κοζάνη ο ταξιδευτής θα βρεθεί μπροστά σε μία γραφική τοποθεσία που θα τον συναρπάσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Δυτικά του Βελβεντού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Όρη.

 

Η παράδοση συναντά το σύγχρονο και περιμένει τον επισκέπτη να εξερευνήσει το καθετί που θα συναντήσει μπροστά του. Τα στενά σοκάκια, το ιστορικό κέντρο με τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα σπίτια με τις στολισμένες αυλές σε μεταφέρουν σε ένα άλλο, τόσο διαφορετικό σκηνικό. Κατά το οδοιπορικό στην κωμόπολη θα δει κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ενώ από τα σημαντικότερα μνημεία του Βελβεντού είναι οι ιεροί ναοί.

velvedo4 e1517248910171

Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία του Βελβεντού μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή ενώ ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη αυτά κάποτε έφτασε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες.

velvedo15 e1517248935446

O καταρράκτης του Σκεπασμένου είναι ένα μέρος που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείς. Δεν είναι μόνο η απαράμιλλη ομορφιά του, είναι ότι ο νους και η ψυχή  θα γαληνέψουν κάνοντας βόλτες στα υπέροχα μονοπάτια γύρω από αυτόν.

velvedo10 e1517248957461

Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή και σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού, ενώ η περιοχή του Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά. Όποτε και να πας, οι ντόπιοι θα σε περιμένουν για να σου διηγηθούν ιστορίες του τόπου.


Διαμονή-Φαγητό

Στην περιοχή του Βελβεντού υπάρχουν ξενοδοχεία και ξενώνες για όλα τα γούστα αλλά και ταβερνούλες με γνήσιες, παραδοσιακές γεύσεις.

velvedo5 e1517248982177

Πώς μπορεί κάποιος να φτάσει ως εκεί
Από Αθήνα:  Λάρισα-Τύρναβο-Ελασσόνα-Σέρβια-Βελβεντό. Η διαδρομή υπολογίζεται στα 460 χιλιόμετρα.

Από Θεσσαλονίκη: Σε δύο ώρες περίπου  στο Βελβεντό

Πηγή: travelgirl.gr

unnamed 1