Λιανεμπόριο: Καινούργια εφαρμογή με άλλο 5ψηφιο νούμερο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, προκειμένου να υπάρξει εισροή εσόδων αφενός και αφετέρου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης που παραμένει εγκλωβισμένος σε πολύ λίγες επιλογές και όχι πάντοτε προς όφελός του.Ωστόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν σοβαρά ανοίγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάνω σε αυτή τη λογική εδράζοντας η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα εφαρμογή που θα επιτρέπει ένα χ χρονικό διάστημα παραμονής του δυνάμει αγοραστή στο κατάστημα.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, για τα οποία θα αποστέλλεται ο κωδικός 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς. Ο νέος αριθμός για SMS θα λειτουργεί σαν χρονόμετρο για τους καταναλωτές.

Τι υποστηρίζουν οι έμποροι

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υποστήριξε ότι «οι πληροφορίες μας λένε ότι τη Δευτέρα θα λειτουργήσουμε με ένα διαφορετικό SMS. Ξέρουμε ότι το λιανεμπόριο θα προηγηθεί άλλων κλάδων. Δεν είναι αρκετό μόνο να ανοίξουμε με ένα χαλαρό μοντέλο, αν είναι να ξανακλείσουμε. Να σχεδιάσουμε έτσι το άνοιγμα που θα μας φτάσει μέχρι το Πάσχα». Παράλληλα κάλεσε «να μην πέσουμε στην παγίδα του παρελθόντος, με τα πολλαπλά SMS διώρου, να είμαστε συνεχώς έξω».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προσέθεσε ότι με το νέο SMS θα πρέπει να διασφαλιστεί «ότι θα το τηρούμε όλοι. Να ελέγχεται, με αυστηρή αστυνόμευση».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, οι έμποροι ζητούν την παράταση των εκπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Είναι τεχνικό θέμα, έχουν μείνει αδιάθετα εμπορεύματα. Όλες οι επιχειρήσεις θα κάνουν μεγάλες προσφορές από Δευτέρα. Χρειάζεται μια απλή απόφαση του υπουργείου», τόνισε σχετικά ο Σταύρος Καφούνης.