Διαφήμιση

Τζαϊάτι Γκος/Project Syndicate/ΤΑ ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άλλαξε την οικονομική πολιτική της προς το καλύτερο, συμφωνώντας για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους €1,8 τρισ. που θα χρηματοδοτηθεί απευθείας μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Περισσότερο από το ήμισυ του πακέτου  προορίζεται για δημόσιες μελλοντικές δαπάνες. Τι γίνεται όμως με τον υπόλοιπο κόσμο; Τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την κρίση;

Αρχικά, θα μπορούσαν να αφιερώσουν ένα μικρό μόνο μέρος των μεγάλων πακέτων τόνωσης για την εξάλειψη του διμερούς χρέους που οφείλουν οι φτωχότερες χώρες και να επιδιώξουν ενεργά την επίλυση του ζητήματος των κρατικών χρεών για ιδιώτες πιστωτές. Γενικότερα, πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν την ξένη βοήθεια ως δώρο ή φιλανθρωπία και να διαθέσουν κεφάλαια για παγκόσμιες δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη κοινών διεθνών στόχων. Και θα μπορούσαν αμέσως να εργαστούν για να διευρύνουν σημαντικά την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων οικονομιών σε κεφάλαια μέσω μιας μεγάλης νέας κατανομής Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάνω απ’ όλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τερματίσουν αμέσως την τρομερά άνιση πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19, που συνοψίζει τη λανθασμένη προσέγγιση της ΕΕ. Παρότι τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σπάνια το αναφέρουν αυτό – η ΕΕ προσπάθησε να παρακάμψει το σύστημα δίκαιης διανομής που καθιερώθηκε από το COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX) και να αγοράσει εμβόλια απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες, αρνούμενη έτσι την προμήθεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακόμη χειρότερα, επιμένοντας στη διατήρηση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών για εμβόλια που αναπτύχθηκαν με κρατικές επιδοτήσεις και στηρίζοντας τη δημόσια έρευνα, η ΕΕ συμβάλλει στην αποτροπή της επέκτασης της παραγωγής εμβολίων σε επίπεδα που θα επιτρέψουν σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί γρήγορα. Θα ήταν πολύ καλύτερο να ανασταλούν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ή ακόμη και να εκχωρηθούν υποχρεωτικές άδειες σε παραγωγούς σε χώρες όπως η Ινδία με αποδεδειγμένη ικανότητα παρασκευής εμβολίων. Αυτό θα αυξήσει δραστικά τον παγκόσμιο εφοδιασμό και θα μειώσει τον κίνδυνο επικίνδυνων μεταλλάξεων κορωνοϊού, διασφαλίζοντας έτσι πολύ πιο γρήγορα τον τερματισμό της πανδημίας. Η ιδέα ότι η ΕΕ μπορεί να ανακάμψει από την κρίση COVID-19, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα έχει προβλήματα, θα αποδειχθεί γρήγορα λάθος. Ακόμη και για τις πλούσιες περιοχές όπως η Ευρώπη, οποιοδήποτε εύλογο όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον μετά την πανδημία απαιτεί απαραίτητα διεθνή αλληλεγγύη.

*Η Τζαϊάτι Γκος είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Jawaharlal Nehru University στο Νέο Δελχί, εκτελεστική γραμματέας της International Development Economics Associates και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.

Διαφήμιση