Διαφήμιση

Ρεκόρ πληρότητας των ΜΕΘ στην Αττική παρά το σκληρό lockdown. Τι συνέβη

Τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφηκε μεγάλη μεγάλη αύξηση σε κρούσματα αλλά και σε  διασωληνωμένους, παρ ότι την πρώτη ημέρα του μήνα η κατάσταση ήταν καλή και είχαν καταγραφεί 543 κρούσματα. Ακολούθησε ωστόσο το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση του ιικού φορτίου.Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.200 και συνεχίστηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Αν και οι ειδικοί ανέφεραν από την αρχή πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα φέρει και αύξηση των διαγνώσεων, ωστόσο όπως αποδείχτηκε τα κρούσματα ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο ώστε να παραμείνει ανοιχτή η αγορά.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ της προηγούμενης ημέρας αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατούσε στην πρωτεύουσα, καθώς την τελευταία ημέρα πριν την ανακοίνωση του lockdown (10 Φεβρουαρίου) είχαμε 1.496 κρούσματα και 17 θανάτους.

Επίσης οι διασωληνωμένοι από 244 που έδιναν τη μάχη με τον κοροναϊό στις 2 Φεβρυαρίου, είχαν φτάσει τους 284.

Σημειώνεται πως η Αττική δεν μπήκε σε lockdown με μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες (διασωληνώσεις, νοσηλείες), ωστόσο όπως είχε τονιστεί από τους ειδικούς τότε, η καραντίνα ήταν προληπτική.

Οι ειδικοί τότε εκτιμούσαν πως ένα lockdown δύο εβδομάδων θα ήταν αρκετό ώστε να πέσουν ξανά οι κρίσιμοι δείκτες και να αποφύγουμε την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ.

Δυστυχώς όμως πολύ γρήγορα από την προληπτική καραντίνα περάσαμε στον «κόκκινο συναγερμό».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, πριν το χτύπημα της κακοκαιρίας «Μήδειας», τα μοντέλα που είχαν οι ειδικοί στα χέρια τους έδειχνε μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στο τέλος του μήνα.

Δυστυχώς όμως η ανατροπή ήρθε στις… καθυστερήσεις. Την Τρίτη στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν στη χώρα μας 1.121 κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 309.

Η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη για τους ειδικούς, ωστόσο οι ίδιοι θεωρούσαν πως κατά την τελευταία «επίσημη» τότε εβδομάδα του lockdown θα δούμε και την επίδραση της σκληρής καραντίνας στην πρωτεύουσα, όπως έγινε και τις δύο προηγούμενες φορές.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς στις 23 Φεβρουαρίου του 2021 σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ στα κρούσματα για τον μήνα, τα οποία έφτασαν τότε τα 2.147.

Σχεδόν 50 νέες διασωληνώσεις μέσα σε μόλις 7 ημέρες

Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα, 48 συμπολίτες μας εισήχθησαν στην εντατική. Επομένως από 309 διασωληνωμένους στις 16 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά ο αριθμός αυξήθηκε στους 357.

Ο λόγος που η μείωση που περίμεναν να δουν οι ειδικοί δεν ήρθε τελικά, οφείλεται κυρίως στην ενδοοικογενειακή διασπορά ανάμεσα στα νοικοκυριά. Ρόλο έπαιξε σαφώς η βρετανική μετάλλαξη που σαρώνει την πρωτεύουσα, αλλά και η μετάδοση του ιού στους χώρους εργασίας.

Τα κρούσματα συνεχίστηκαν να είναι αυξημένα καθ΄όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς μετά το ρεκόρ των 2.147 διαγνώσεων, αυτά κυμαίνονταν περίπου στα 1.700-1.790.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως τα κρούσματα αυτή την Κυριακή εκτινάχθηκαν σε 1.269, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Η μεγαλύτερη πίεση όμως ήταν και παραμένει να είναι στις ΜΕΘ της Αττικής.

Είναι ενδεικτικό, πως οι διασωληνωμένοι μάλιστα αυξήθηκαν κατά 34 μέσα σε μόλις έξι ημέρες, καθώς από 357 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ στις 23 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα του μήνα ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί στους 391.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αποτελεί ρεκόρ, καθώς τον Νοέμβριο είχαμε ξεπεράσει τους 400, ωστόσο η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής γνωρίζει πρωτόγνωρη πίεση.

Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα πιέζονται τόσο πολύ, καθώς τον Νοέμβριο το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσε η Θεσσαλονίκη.

Η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής είναι τόσο μεγάλη που μέσα στο Σαββατοκύριακο ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ.

Οι υγειονομικές αρχές επικαιροποίησαν το σχέδιο για την εξεύρεση νέων κλινών ΜΕΘ, είτε μετατρέποντας τις υπάρχουσες κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κλινικές και ΜΕΘ covid είτε αξιοποιώντας τις κλίνες που παραχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές, ώστε να διακομίζονται εκεί όσοι δεν έχουν κοροναϊό.

Διευκρινίζεται πάντως πως όταν το δεύτερο κύμα σάρωνε τη χώρα στα μέσα Νοεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις 10 κενές ΜΕΘ, η Αττική ήταν ακόμη και τότε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τώρα.

Συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2020 η Αττική είχε 64 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ τώρα έχει μόλις 26 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Διαφήμιση