Διαφήμιση

Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τη μη υποχώρηση των κρουσμάτων, για την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Η κυβέρνηση, ευρισκόμενη μπροστά σε κόκκινο συναγερμό, θέτει στο τραπέζι την μετατροπή τριών νοσκομείων της Αττικής σε αποκλειστικά νοσοκομεία Covid-19 με την ελπίδα να υπάρξουν ΜΕΘ και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών.  Δεν αποκλείστηκε και η συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θέλει κανείς να δει εικόνες Πορτογαλίας όπου έξω από τα νοσοκομεία σχηματίζονταν ουρές με ασθενοφόρα. 

Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλίνες ειδικά για ασθενείς με κοροναϊό ενώ εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί το ύψιστο όπλο που έχει στα χέρια της το υπουργείο. Δηλαδή τη μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία… κοροναϊού. Αύριο ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα παρουσιάσουν ολόκληρο το σχέδιο για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Αττικής προκειμένου να αντέξουν το τρίτο κύμα πανδημίας.

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς αυτό που φοβόντουσαν και περίμεναν εξ΄αρχής οι ειδικοί γίνεται πραγματικότητα, καθώς όπως έχουν τονίσει είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως η αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε αύξηση νοσηλειών και σε δεύτερο χρόνο σε αύξηση διασωληνωμένων.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προκειμένου αφενός να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid, αφετέρου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ώστε να μπορέσουν να «απορροφήσουν» όλη τη πίεση που δέχονται.

Οι τεχνικές συσκέψεις των υγειονομικών αρχών, αλλά και οι συσκέψεις στρατηγικής των ανωτάτων στελεχών του υπουργείου Υγείας είναι καθημερινές και συνεχείς.

Κοινός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της δυναμικότητας του ΕΣΥ και πιο συγκεκριμένα η εξεύρεση νέων κλινών ΜΕΘ για τους ασθενείς Covid-19.

Πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο, δυναμικό σχέδιο, αν σκεφτεί κανείς πως τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη δυναμική από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς δέχονται περιστατικά από τα νησιά και τους γύρω νομούς και περιφέρειες.

Στον σχεδιασμό άλλωστε εντάσσεται και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ υπάρχει και δεύτερος σχεδιασμός σχετικά με τους ασθενείς που δεν νοσούν από κοροναϊό, αλλά χρειάζονται διασωλήνωση.

 

Διαφήμιση