Διαφήμιση

Η ιστορική επίσκεψη Πάπα στο Ιράκ

Ο Πάπας Φραγκίσκος, άρτι εμβολιασθείς, έφθασε προχθές στο Ιράκ, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ποτέ προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τους χριστιανούς της χώρας και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, αγιατολάχ Σιστανί.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σημειώθηκαν νέες επιθέσεις με ρουκέτες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003, κατοικούσαν στη χώρα 1,5 εκατ. χριστιανοί, μέλη παλαιών χριστιανικών κοινοτήτων στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε οδήγησε την πλειονότητα να εγκαταλείψει τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει τώρα περίπου 300.000 χριστιανοί.

«Ηθελα από καιρό να συναντήσω τους ανθρώπους που υπέφεραν τόσο πολύ», είπε ο Φραγκίσκος την Τετάρτη. «Οι άνθρωποι στο Ιράκ μας περιμένουν, όπως περίμεναν και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, η επίσκεψη του οποίου απαγορεύθηκε». Το 2000, η επίσκεψη του τότε Ποντίφικα είχε ακυρωθεί λόγω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και στο Βατικανό.

 Ο Πάπας μετέβη στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, όπου τον υποδέχτηκε ο 90χρονος αγιατολάχ Σιστανί. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επαφές μεταξύ θρησκευτικών ηγετών. Ο Φραγκίσκος έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του σουνιτικού δόγματος, τον μεγάλο ιμάμη Σεΐχ Αχμέντ αλ-Ταγιέμπ, με τον οποίο συνυπέγραψαν το 2019 κείμενο περί «αδελφοσύνης μεταξύ θρησκειών». Ο Πάπας αναμένεται να μεταβεί επίσης σε τόπους που αναφέρονται στη Βίβλο, όπως είναι η Κοιλάδα Ουρ, γενέτειρα του Αβραάμ.

Προσδοκίες για την επίσκεψη δεν έχουν μόνο οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι της χώρας. «Η χώρα χρειάζεται υπηρεσίες, ασφάλεια και ειρήνη», είπε ο 50χρονος Μοχάμεντ Γιασέμ. «Ο Πάπας δεν μπορεί να μας τα δώσει αυτά, μπορεί όμως να ζητήσει από την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα να μας τα δώσουν». Πάντως, στους δρόμους της Βαγδάτης από τους οποίους επρόκειτο να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ποντίφικα, η βελτίωση είναι εμφανής, καθώς έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός και έχουν επισκευαστεί χαλασμένα φανάρια. «Μακάρι να έμενε κάνα μήνα να φτιάχναμε όλη τη χώρα», είπε ο καταστηματάρχης Αχμαντ αλ Ασάντι.

pope irakΟ πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στο βόρειο Ιράκ, για να προσευχηθεί στα ερείπια εκκλησιών στη Μοσούλη, που καταστράφηκαν από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά την τελευταία ημέρα της ιστορικής επίσκεψης του, ο ποντίφικας έστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Σε μια σκηνή, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από τέσσερα χρόνια, ο ποντίφικας ανέβηκε σε ένα βήμα σε μια πλατεία της πόλης, περιτριγυρισμένη από τα απομεινάρια τεσσάρων κατεστραμμένων εκκλησιών.

Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχτηκαν με ικανοποίηση. Ο ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 και κήρυξε το χαλιφάτο του, που εκτείνεται από έδαφος στη βόρεια Συρία, βαθιά στα βόρεια και δυτικά του Ιράκ.

Ήταν από το τζαμί της al-Nuri στη Μοσούλη, όπου ο αρχηγός της ομάδας, Abu Bakr al-Baghdadi, έκανε τη μόνη δημόσια εμφάνισή του, σε ένα κήρυγμα, που καλούσε όλους τους μουσουλμάνους να τον ακολουθήσουν ως «χαλίφη».

Η Μοσούλη είχε βαθιά συμβολική σημασία για τον ISIS και έγινε η οικονομική ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Απελευθερώθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2017 μετά από μια άγρια ​​μάχη εννέα μηνών. Κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου, σκοτώθηκαν περίπου 9.000 με 11.000 άμαχοι, σύμφωνα με έρευνα του AP.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα ολοκληρώσει την επίσκεψη με μία ομιλία του στο Ερμπίλ, στην ημι-αυτόνομη βόρεια κουρδική περιοχή, η οποία αναμένεται να προσελκύσει έως και 10.000 άτομα.

Το Ιράκ δήλωσε τη νίκη επί του ISIS το 2017 και, ενώ η εξτρεμιστική ομάδα δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος, εξακολουθεί να πραγματοποιεί σποραδικές επιθέσεις, ειδικά στο Βορρά.

Η χώρα έχει επίσης δει μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις πυραύλων από πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον στόχων των ΗΠΑ, βία που συνδέεται με εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

 

Διαφήμιση