Διαφήμιση

Πόσο θα επηρεάσει την οικονομία της ΕΕ το ιστορικό πακέτο στήριξης Μπάιντεν;

Τι συζητήθηκε στην ΕΚΤ

Τo μεγαλύτερο ιστορικά πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο είναι πλέον σε ισχύ μετά την υπογραφή του σχετικού νόμου από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δεν θα δώσει μόνο μεγάλη ώθηση στην αμερικανική οικονομία αλλά θα επηρεάσει σημαντικά και την ευρωπαϊκή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο αντίκτυπος του πακέτου ήταν βασικό θέμα στη συζήτηση που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο αποφάσισε την αύξηση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματός της για την πανδημία (PEPP).

Επιταγές 1.400 δολαρίων στα αμερικανικά νοικοκυριά 

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι το πακέτο Μπάιντεν –  το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των αμερικανικών νοικοκυριών με το ποσό των 1.400 δολαρίων – είναι πιθανόν να αυξήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και στην Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ μικρότερο σε έκταση πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ (ύψους 750 δισ. ευρώ) που θα είναι επίσης αργό στην υλοποίησή του, σημαίνει κατά τους ίδιους αξιωματούχους ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω από των ΗΠΑ και συνεπώς η ΕΚΤ πρέπει να έχει το πόδι της πατημένο στο γκάζι.

«Ο Μπάιντεν μόλις ανέλαβε και το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί και οι επιταγές θα είναι στο ταχυδρομείο την άλλη εβδομάδα», είπε μία πηγή, κάνοντας αντιδιαστολή με τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης: «Κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς εν τω μεταξύ. Συζητούσαμε επί ένα χρόνο και όμως δεν θα γίνει καμία πληρωμή έως ίσως τον Οκτώβριο».

Από την άλλη πλευρά, πιο συντηρητικά στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των αμερικανικών νοικοκυριών θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών τους από την Ευρωζώνη, ωφελώντας έτσι την οικονομία της και μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλες κινήσεις από την ΕΚΤ.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ προβλέπει για φέτος – με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις – ανάπτυξη της Ευρωζώνης με ρυθμό 4% και πληθωρισμό 1,5%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι συντηρητικοί αξιωματούχοι, που εκπροσωπούν τις πιο πλούσιες και βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες υποστήριξαν ότι η οικονομία προσαρμόστηκε καλύτερα από το αναμενόμενο στα lockdown και ότι η ανάκαμψή της θα είναι ταχεία μόλις αρθούν οι περιορισμοί.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, το πακέτο Μπάιντεν θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αμερικανική οικονομίας, ενώ θα ενισχύσει και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, σημαντικά περισσότερο από την Ευρωζώνη (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα).

πηγή, Ημερησία 

Διαφήμιση