Διαφήμιση

Γιατί να μην έχουμε Καθαρά Δευτέρα κάθε που φυσάει;

 Γράφει η `Εφη Αγραφιώτη 

Screenshot 2021 03 18 at 7.10.10 PM

Ένας μικρούλης φίλος, με καημό με ρώτησε γιατί αφού φυσάει τόσο καλά να μην έχουμε και άλλη μια Καθαρά Δευτέρα τώρα που δεν πάει στο σχολείο;

Για να πω μια ιστορία προσάρμοσα μερικές πληροφορίες που εν τέλει τον ευχαρίστησαν. Μετά παίξαμε μαζί διαδικτυακά ένα παιχνίδι των λέξεων.
Όλοι είμαστε παιδιά κάποιες στιγμές, ίσως μπορεί να ενδιαφέρουν κι εσάς τα… βασικά υλικά!

 

Χαρταετού ονόματα.
Στα αγγλικά, η λέξη «Kite» είναι συγχρόνως το όνομα ενός υπέροχου πουλιού.
Στα ιαπωνικά, η λέξη «taco» σημαίνει «χταπόδι». Προφανώς, οι Ιάπωνες επέλεξαν αυτό το όνομα για τον χαρταετό τους, επειδή μοιάζει με χταπόδι, καθώς πετά με τη βοήθεια πολλών νημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την κίνηση τού συνήθως περίπλοκου σχήματός του.
Στα μεξικάνικα, η λέξη «papalote», σημαίνει πεταλούδα, αν θυμάμαι καλά υπάρχει κι ένα όμορφο χορωδιακό τραγούδι τους με αυτόν τον τίτλο. Επαναλαμβάνεται γρήγορα η λέξη και με ένα φωνητικό γκλισάντο μοιάζει σαν να πετάει στον ουρανό.

Στα γερμανικά, «Drachen» σημαίνει «δράκος». Εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια πριν, οι γερμανικοί χαρταετοί κατασκευάζονταν με μορφή άγριων ζώων που η παράδοση έλεγε ότι εκτόξευαν φωτιά από τα στόματά τους.

 

Η πιο δυνατή στιγμή της επικοινωνίας με τον μικρό φίλο ήταν όταν είπα ότι στην Κίνα έχουν πολλές μέρες γιορτές με χαρταετούς που μάλιστα κουβαλούν στο ταξίδι τους μέχρι τον ουρανό σφυρίχτρες, κολλημένες στο ξυλαράκι τους και στο σκοινί τους. Καθώς φυσάει ο αέρας οι σφυρίχτρες μοιάζουν σαν χορωδία που τραγουδάει κι ο αέρας σαν μαέστρος. Του πρότεινα μάλιστα να κάνουμε ένα φανταστικό ταξίδι σαν παιχνίδι, να πάμε στην Κίνα χωρίς να κινδυνέψουμε από τον κορονοϊό. Εκεί… είναι λογικό ότι η παιδική φαντασία θα οργιάζει!!!! Σήμερα κι όλας θα σκεφτεί πώς θα καταφέρει κι αυτός του χρόνου να φτιάξει τέτοιο χαρταετό. Ίσως μαζί με τη σφυρίχτρα, να κολλήσει κι ένα ειδικό φάρμακο σε μικρό μπουκαλάκι, αεροδυναμικό, για να διώξει τον ιό από τον αέρα σε όλη τη γη.

Screenshot 2021 03 18 at 7.10.15 PM
Τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε πετάκι, στα Επτάνησα Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αετούς τους λένε οι Δωδεκανήσιοι σμυρνάκια σαν αναφορά στην πόλη που θεωρείται πατρίδα του εθίμου. Ο μικρός μου φίλος επέλεξε σαν καλύτερο όνομα το πετάκι γιατί μοιάζει με το παιδάκι!
Ιδού και η ιστορία που παίρνει στα σύννεφα κάθε…καημό:
Ο χαρταετός και το αεροπλάνο εκφράζονται στα αραβικά με την ίδια λέξη: “ταγιάρα” σημαίνει κάτι που πετά.
Με αυτά και με άλλα, περάσαμε σχεδόν μια ώρα δημιουργική, όπου η απόσταση από το ένα σπίτι στο άλλο έμοιαζε ανύπαρκτη και το παιδάκι πήρε και μου έδωσε τόση χαρά!

 

Το παιδί και ο χαρταετός, Του λιβανέζου τραγουδοποιού Μαρσέλ Χαλίφε
Τι υπέροχη αφήγηση, για μικρούς και μεγάλους.

Υπήρχε κάποτε ένα μικρό παιδί κι έπαιζε στο χωριό, ψάχνοντας για μια κλωστή να πετάξει ένα χαρταετό κοίταξε γύρω και είπε, δεν ξέρω τι είναι αυτό που λάμπει..
Κοιτάξτε, κοιτάξτε, φαίνεται ένας αεροπλάνο που έρχεται προς εμένα.
Είναι ένας μεγάλος χαρταετός, δεν χρειάζομαι κλωστή
και τα φτερά του είναι μεγαλύτερα από το σπίτι των γειτόνων
η καρδιά του σπαρτάρισε και πέταξε στα φτερά του χαρταετού
και ολόκληρος ο ουρανός του είπε τα μυστικά του

Σταμάτησε στη πλατεία και κάλεσε στους φίλους του
ο θόρυβος του αεροπλάνου ήταν ισχυρότερος από όλες τις φωνές
Τα αγόρια μαζεύτηκαν και σταμάτησαν το παιχνίδι τους
και η χώρα τινάχτηκε, μια ιστορία όπως ένα ψέμα
και ο θόρυβος έγινε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, δεν ξέρω τι συνέβη αλλά σειρήνα ήχησε το αεροπλάνο μεταφέροντας ιστορίες και ποιήματα έβαλε πυρκαγιά στο έδαφος και κατέστρεψε το σπίτι,
κατέστρεψε το σπίτι, κατεστραμμένο σπίτι. Και πέταξε μακριά από τα σύνορα. Τα σύνορα που με γέννησαν, η αστραπή και η βροντή βομβάρδισαν τον κόσμο, το παιχνίδι πέταξε μακριά, και μαζί με αυτό και η ιστορία και τα αγόρια έγιναν θρύψαλα της ιστορίας
Η ιστορία που γράφτηκε στα πεζούλια του χωριού
το ταπεινό χωριό άναψε όπως ένα κερί
Και το κερί έλαμψε φωτεινό, και η κραυγή αντήχησε.

Διαφήμιση