Διαφήμιση

Γράφει η `Ιρις Κρητικού. 

Μια από τις ιστορίες της Ιριδας Κρητικού με τον τίτλο Οι νεραντζιές της Ευρυπίδου περιέχεται στο βιβλίο της “Hortus Conclusus Τριάντα έξι ιστορίες ξανακερδισμένης άνοιξης”. Εκδόσεις ΕΛΙΞ. Οι ιστορίες διανθίζονται με τριάντα έξι έργα του Νεκτάριου Αποσπόρη.

Στιγμιότυπο 2020 01 21 7.58.48 μμΠαρασκευή 20.3.2020

Γ’Χαιρετισμοί

Περπατώ στην Πραξιτέλους με βήμα σκυφτό κάτω από το κλειστό μας γραφείο και ίσως να έχω στα μάτια μου κι εγώ το βλέμμα ετούτο του τρελού, ίδιο με εκείνο των λιγοστών οδοιπόρων του τριγώνου με τους οποίους εξακολουθώ να διασταυρώνομαι. Μου έλειψαν τα ανοικτά καταστήματα της γειτονιάς μας. Τα υαλοπωλεία, τα επιγραφοποιεία και τα ραφτάδικα. Τα καφεκοπτεία, οι βιοτεχνίες αμπαζούρ και τα όρθια ποτάδικα, τα αρχαία καταστήματα κυτιοποιίας και γραφικής ύλης. Τα στιλβωτήρια παπουτσιών, τα μαγαζάκια που πουλούν βελούδινα πουγκάκια, χάρτινες σακούλες σε δεκάδες και κορδέλες με το μέτρο.Τα καταστήματα με ηλεκτρικά είδη και θερινά φωτάκια Χριστουγέννων, τα μικρά κομπολογάδικα και οι αλιείς των μαργαριταριών από συνθετική ύλη.

Γ’ Χαιρετισμοί

Μα να που στρίβω στην Ευριπίδου παρορμητικά, ακολουθώντας τη νέα ευωδιά του υγρού απογεύματος. Μια ευωδιά θριαμβική που κυριεύει το μελαγχολικό αθηναϊκό λυκόφως και σαρώνει με ορμή τις χρόνιες οσμές του κοιμισμένου εμπορικού δρόμου.Που εξολοθρεύει τα κεφάλια των τυριών, τα ξηροκάρπια, τα μπαχαρικά, τις γυάλες των τουρσιών,τα κρεμασμένα αλλαντικά, τα αλίπαστα. Μια ευδωιά που εισχωρεί κάτω από τις κλειστές πόρτες των βυζαντινών ναών, που ανάβει τα κεριά στα άδεια μανουάλια τους. Μια μυρουδιά αλάνθαστη από άνοιξη και θάνατο κάνουν Ανάσταση μαζί.

Γ’ Χαιρετισμοί

Η οδός Ευρυπίδου στην αρχή της, εκεί που συναντά το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων είναι γεμάτη νεραντζιές. Που άνθισαν χθες σε μια μόλις νύχτα. Τεντώνομαι να κόψω δύο κλαριά κι οι ανθοί του διαλεγμένου δέντρου λιγοθυμούν στα πόδια μου, ραίνουν τα χέρια μου, ραντίζουν τα μαλλιά μου.

Χαίρε, το άνθος της αφθαρσίας

Χαίρε, το στέφος της εγκρατείας.

Χαίρε, αναστάσεως τύπον εκλάμπουσα

Χαίρε, των αγγέλων τον βίον εμφαίνουσα.

Χαίρε, δένδρον αγλαόκαρπον, εξ ου τρέφονται πιστοί

Χαίρε, ξύλον ευσκιόφυλλον, υφ ού σκέπτονται πολλοί.

Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις

χαίρε, απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις

Χαίρε, Κριτού δικαίου δυσώπησις

Χαίρε, πολλών πταιόντων συγχώρησις.

Χαίρε, στολή των γυμνών παρρησίας

Χαίρε, στοργή πάντα πόθον νικώσα.

Χαιρε, Νύμφη ανύμφευτε.

 

 

`Ανοιξη στην Αθήνα.

`Ανοιξη εκλάμπουσα,

`Ανοιξη ευσκιόφυλλος,

`Ανοιξη αγλαόκαρπος,

`Ανοιξη σκληρή, γυμνή, μα τροπαιούχος.

Βραχεία, φθαρτή, μα ελπιδοφόρος σαν ανθός νεραντζιάς.

Hortus Conclusus Βιβλίο Ίριδα Κρητικού 550x700 1

Διαφήμιση