Διαφήμιση

“Ναι” στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ είπε σήμερα η Γερμανία. Τα πρώτα χρήματα αρχές Β’ τριμήνου,αν και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η χορήγηση των δανείων. Σημειωτέον ότι κάποια χρήματα θα δοθούν υπό μορφή δανείων, κάποια άλλα όχι.

Η κάθε χώρα δεσμεύτηκε να στείλει κατά το δυνατόν ακριβές σχέδιο για το πού θα διαθέσει τα χρήματα. Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενσωματωθεί το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο το περιεχόμενο του «πακέτου» των 32 δισ. ευρώ να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό πριν το τελικό κείμενο -έκτασης άνω των 2.000 σελίδων- κατατεθεί στη Βουλή. Οι 2.000 σελίδες θα περιλαμβάνουν τον πλήρη κατάλογο των έργων που θα ζητήσει η Ελλάδα να προχωρήσουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χώρα να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα κρατών- μελών που θα λάβουν χρήματα.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επικύρωσε σήμερα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19, το οποίο είναι ύψους 750 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος.

Η Μπούντεσρατ, η Ανω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε το σχέδιο αυτό σήμερα το πρωί, αφού η Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) το είχε υιοθετήσει χθες, Πέμπτη, στέλνοντας ένα ισχυρό σινιάλο από μια χώρα που ήταν για καιρό αντίθετη σε οποιονδήποτε μηχανισμό κοινού χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα σαφές σινιάλο υπέρ μιας αλληλέγγυας και ισχυρής Ευρώπης» τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Το σχέδιο αυτό, που είχε αποτελέσει αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των «27» της ΕΕ, προορίζεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Το σχέδιο βασίζεται σε έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών-μελών και ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η ψηφοφορία των Γερμανών κοινοβουλευτικών αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον: η χώρα ήταν για καιρό κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιοδήποτε κοινό χρέος στην Ευρώπη, φοβούμενη ότι τα περισσότερο χρεωμένα κράτη θα επωφελούνταν αδίκως από τις οικονομικές προσπάθειες των χωρών που εφαρμόζουν δημοσιονομική λιτότητα.

Όμως η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε σκληρά την ευρωπαϊκή οικονομία, ξαναμοίρασε τα χαρτιά. Και η Άνγκελα Μέρκελ, στο τέλος, συντάχθηκε με αυτή την ιδέα, την οποία υπερασπιζόταν από καιρό ιδιαίτερα η Γαλλία.

Έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από ζωηρές εντάσεις από χώρες που ήταν απρόθυμες να υιοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, το σχέδιο υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και επικυρώθηκε επισήμως την περασμένη Παρασκευή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά το τελικό «πράσινο φως» που είχαν δώσει την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές.

Το πρόγραμμα πρέπει πλέον να επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να «επιταχυνθεί» η διαδικασία αυτή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε εξάλλου χθες, Πέμπτη, πως η Ευρώπη θα πρέπει «να βελτιώσει» και «να συμπληρώσει» το σχέδιο αυτό, ώστε η ανάκαμψη να είναι «περισσότερο ισχυρή», ενώ επέκρινε τη βραδύτητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν υποσχέθηκε από την πλευρά του αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», πως τα πρώτα δάνεια θα δοθούν «στην αρχή του δεύτερου τριμήνου» της εφετινής χρονιάς.

Διαφήμιση