Διαφήμιση

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στα φαρμακεία τα self test και θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ανοίξουν κάποια σχολεία, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Θεωρητικά στόχος είναι τα Λύκεια να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, όμως οι χρονικές προθεσμίες είναι οριακές. Τούτο διότι, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι πρώτες παρτίδες με τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης θα παραληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου και ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει την Τετάρτη με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Τότε θα πρέπει να τα παραλάβουν κατά προτεραιότητα οι μαθητές λυκείου (16 έως 18 ετών) για να τα κάνουν εγκαίρως, να τυπώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις και να παρουσιαστούν για μάθημα…

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, είπε ο αν. υπουργός, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Oσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση που θα πρέπει να έχει εκτυπωθεί επίσης εγκαίρως. Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Διαφήμιση