Οι αριθμοί
Η Ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σε μια από τις πιο παραγωγικές της φάσεις της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την Alpha Bank. Παρά την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάγκη για παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (GVA) της βιομηχανίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με την συνολική οικονομία. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της βιομηχανίας στο συνολικό GVA αυξήθηκε από 14,8% το 2023 σε 15,2% το 2025.
Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των συνολικών επενδύσεων, ενώ οι βιομηχανικές εξαγωγές αποτελούν το 70% των συνολικών εξαγωγών αγαθών. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση έφτασε το 54,4 τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας επέκταση της δραστηριότητας.
Ωστόσο, οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 49% από την αρχή της σύγκρουσης, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 75%. Αυτές οι αυξήσεις θέτουν σε κίνδυνο την θετική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας.
Η παραγωγικότητα στην βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 12% από το 2024 έως το 2025, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, και κατά 13% με βάση τις ώρες εργασίας. Στη μεταποίηση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 10% και 12% αντίστοιχα. Αυτές οι εξελίξεις υποδεικνύουν μια ισχυρή τάση ανάπτυξης, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.
Η Alpha Bank αναφέρει ότι “η ανάγκη για παρεμβάσεις για να διασφαλιστούν ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας είναι πιο επείγουσα από ποτέ”. Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
Η μέση τιμή του δείκτη προσδοκιών επιχειρήσεων στη βιομηχανία ανήλθε σε 108,9 το 2025, σημαντικά πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Η θετική αυτή προοπτική, ωστόσο, απειλείται από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στον τομέα της ενέργειας.
Details remain unconfirmed.